Lees meer

Onze bomen

Te midden van betonnen straten en alledaagse wijken ontketenen guerrilla boeren een groene revolutie door stiekem fruit- en notenbomen te planten. In het geheim gedijen deze kleine rebellies tot weelderige, eetbare oases die niet alleen de omgeving verfraaien, maar ook de harten van buurtbewoners winnen. Zo groeit uit de vastberadenheid van guerrilla boeren niet alleen voedsel, maar ook een smakelijke revolutie waarin elke boom een symbool wordt van overvloed, gemeenschapszin en de noodzaak tot actie. 

Bij onze boomsoortenkeuze letten wij op een aantal dingen: grondsoort, beschutting en hoeveelheid zon. De bomen die wij inkopen zijn onbespoten en grotendeels turfvrij gekweekt. Wij beoordelen samen met onze ambassadeurs welke bomen het beste passen binnen het straatbeeld. De meeste bomen die wij planten zijn zelfbestuivend. Bij de aanplant van niet-zelfbestuivende boven planten wij er een goede bestuiver naast. De meeste bomen worden voorzien van een boompaal

Wilde appel (Malus sylvestris) 

De wilde appelboom is een inheemse, doch uiterst zeldzame boomsoort in Nederland en Vlaanderen. Deze soort toont zich veerkrachtig in droge omstandigheden en kan goed omgaan met hittegolven. 

Oogst en Toepassingen: De oogst van wilde appels opent de deur naar diverse culinaire en ambachtelijke mogelijkheden. Deze appels kunnen worden gebruikt voor het maken van jams, compotes, ciders en zelfs gedroogde snacks. De unieke smaak van wilde appels voegt een interessante twist toe aan traditionele recepten. Bovendien wordt het hout van de wilde appelboom vaak gebruikt voor nichetoepassingen, zoals ambachtelijke instrumentenbouw en inlegwerk. 

Bijdrage aan Biodiversiteit: De wilde appelboom draagt aanzienlijk bij aan de biodiversiteit van zijn omgeving. De bloemen van de wilde appel trekken bestuivende insecten aan, waaronder bijen en vlinders. De vruchten dienen als voedsel voor vogels en kleine zoogdieren, waardoor de boom een belangrijke schakel vormt in lokale voedselwebben. Door zijn aanpassingsvermogen aan droge omstandigheden en hittegolven draagt de wilde appelboom bovendien bij aan het behoud van de natuurlijke balans, zelfs in uitdagende klimaatomstandigheden.

De bomen zijn deels geschonken door meerbomen.nu en deels ingekocht bij De Batterijen.

Malus domestica ‘Notarisappel’ (zelfbestuivend)

Een oud appelras die  middelgrote appels produceert met een geelgroene kleur en een rood blosje aan de zijde die aan de zon is blootgesteld. De appel heeft een stevige en sappige textuur, gekenmerkt door een zoete smaak. De Notarisappel is veelzijdig en kan worden genoten als handappel, gebruikt worden in appelmoes en is geschikt als dessertappel. De bomen werden ingekocht bij De Batterijen.

Malus domestica ‘Ecolette’ (zelfbestuivend)

Ecolette is een vrij nieuw ras en staat bekend als een uitstekende en smaakvolle handappel, met een bijzonder aantrekkelijke dieprode kleur. Dit ras blinkt uit in een zeer hoge mate van ziekteresistentie, waardoor de boom uitermate geschikt is voor biologische teelt. De bloei van Ecolette vindt plaats in mei en trekt veel bijen en hommels aan. De smaak van Ecolette is friszuur en buitengewoon aangenaam. Het ras is ontstaan uit een kruising tussen Elstar en ‘Prima’ en dateert uit het jaar 1978. De bomen werden ingekocht bij De Batterijen.

Malus domestica ‘Groninger Kroon’ (zelfbestuivend)

Een super oud appelras afkomstig uit Noordbroek (Groningen). Dit geliefde Nederlandse ras staat bekend om zijn prachtige vruchten en heerlijke smaak.

Wat de vrucht betreft, is de Groninger Kroon een knapperige en sappige appel met een lichtzoete smaak. De appel heeft een aantrekkelijke kleur, voornamelijk rood met groene tinten waar de zon de appel niet bereikt. Deze appel kan al op jonge leeftijd worden geplukt en is geschikt als handappel en voor gebruik in de keuken. Van eind september tot medio oktober zijn de appels rijp om te plukken en ze kunnen goed bewaard worden tot laat in de winter. De bomen werden ingekocht bij De Batterijen.

 

Prunus armeniaca ‘Gold Rich’

Dit is een abrikozenboom die redelijk geschikt is voor ons klimaat en bekend staat om zijn overvloedige productie van sappige, goudgele abrikozen. Deze variëteit staat hoog aangeschreven vanwege de uitstekende zoete smaak en de rijke textuur van de abrikozen. De oogsttijd van de abrikozen valt meestal in de zomer, waardoor liefhebbers kunnen genieten van vers fruit met een heerlijke smaak. De bomen werden ingekocht bij De Batterijen.

Prunus armeniaca ‘Early Orange’

Early Orange is een abrikozenboom die zijn naam eer aandoet door vroeg in het seizoen rijpe vruchten te produceren. Deze variëteit wordt gewaardeerd vanwege de heerlijke, sappige abrikozen met een karakteristieke oranje kleur. Met zijn vroege oogsttijd biedt deze abrikozenboom de mogelijkheid om al in het voorjaar te genieten van de zoete smaak van verse abrikozen. De bomen werden ingekocht bij De Batterijen.

Prunus dulcis ‘Robijn’ 

De ‘Robijn’ Amandel is een prachtig klein blijvend boompje dat uitbundig bloeit en heerlijke bitterzoete amandelen voortbrengt. De bloei vindt plaats in maart met een spectaculaire zachtroze gloed, waarbij bijen en hommels zorgen voor bestuiving. Hoewel de amandel zelfbestuivend is, kan de aanwezigheid van een perzikboom in de buurt en overlappende bloei leiden tot grotere en iets meer amandelen. De oogstperiode begint vanaf eind augustus, waarbij de vruchtomhulsels zich als mossels openen en na verloop van tijd de pit vrijkomt.

Robijnamandelen hebben een heerlijk bitterzoete smaak, die nog zoeter wordt als het buitenste vliesje na het kraken wordt verwijderd. Het is raadzaam om de amandelen een weekje te laten drogen alvorens ze te consumeren. Let op:  consumeer met mate, omdat er blauwzuur cyaankali aanwezig is. Overmatige consumptie kan giftig zijn en buikkrampen en diarree veroorzaken. Bij koken of bakken is er geen probleem met de toxiciteit. De bomen werden ingekocht bij De Batterijen

Prunus dulcis ‘Lauranne’ 

De Lauranne-amandelboom is een opmerkelijke boom die gewaardeerd wordt vanwege zijn robuuste karakter en zelfbestuivende eigenschappen. Deze boom onderscheidt zich door een late bloeiperiode en een snelle vruchtzetting. Ideaal voor aanplant in boomgaarden, maar net zo indrukwekkend als solitaire boom in de tuin. Naast zijn praktische voordelen biedt de Lauranne-amandelboom ook esthetische waarde met zijn aantrekkelijke verschijning. De boom belooft niet alleen een overvloedige oogst met grote noten, maar voegt ook een vleugje schoonheid toe aan de omgeving waarin hij groeit.

Prunus dulcis ‘Ferragnes’

De Ferragnes amandelboom is een amandelvariëteit die oorspronkelijk afkomstig is uit Frankrijk. Het is een specifieke cultivar die is ontwikkeld en geselecteerd vanwege zijn specifieke kenmerken, zoals zelfbestuiving en vroege bloei. De Ferragnes amandelboom belooft niet alleen een bevredigende oogst van heerlijke amandelen, maar draagt ook bij aan de visuele pracht van zijn omgeving.

 
 

 

 

De heerlijke en eiwitrijke hazelnoot draagt het potentieel om een belangrijke rol te spelen in de eiwittransitie, waarbij plantaardige bronnen een duurzamere keuze vormen. Als een veelbelovend alternatief voor dierlijke eiwitten, biedt de hazelnoot niet alleen voedzame noten maar ook een ecologisch verantwoorde bijdrage aan ons dieet. De wortels van de hazelnootboom dragen bij aan de bodemgezondheid door erosie te voorkomen en voedingsstoffen aan de bodem toe te voegen. Dit bevordert een gezonde bodemstructuur, wat op zijn beurt gunstig is voor verschillende planten. Daarnaast zijn de bloemen aantrekkelijk voor de bestuivende insecten en vormen de struiken een geschikte habitat voor diverse dieren, zoals vogels, kleine zoogdieren en insecten. Deze biodiversiteit is essentieel voor het behoud van een gezond ecosysteem. Wij krijgen diverse, uit projecten overgebleven, hazelnoot rassen van De Zandse Notengaard.

Wilde Kers (Prunus avium) 

De wilde kers, een inheemse boomsoort die schittert in diverse landschappen, biedt niet alleen een prachtige aanblik, maar ook een schat aan mogelijkheden voor gebruik en draagt bij aan de biodiversiteit.

Oogst en Toepassingen: . Deze sappige vruchten lenen zich uitstekend voor het maken van jam, gelei, taarten, en zelfs verfrissende dranken. De bomen werden ingekocht bij De Batterijen.

Prunus avium ‘Lapins’ 

De Kersenboom Lapins staat bekend om zijn sappige en dieprode kersen. Met zijn zelfbestuivende eigenschappen biedt de Lapins-kersenboom overvloedige oogsten. Ze heeft geen bestuiver in de buurt nodig, waardoor de Lapins een favoriete keuze van ons is. De bomen werden ingekocht bij De Batterijen.

Prunus avium ‘Sweetheart’

De Kersenboom Sweetheart, met zijn romantische naam, is geliefd vanwege zijn grote, donkere kersen met een zoete en sappige smaak. Sweetheart is een zelfbestuivende kersenboom, waardoor het gemakkelijk is om thuis heerlijke kersen te kweken zonder de noodzaak van andere bestuivende bomen. Deze kersenvariëteit is een fantastische boom vanwege zijn betrouwbare productie en uitstekende kwaliteit van de vruchten. De bomen werden ingekocht bij De Batterijen.

Cydonia oblonga ‘Champion‘ 

Kweepeer ‘Champion’ is een bijzondere fruitvariëteit bekend om zijn sierlijke groeiwijze en opvallende vruchten. De kweepeer draagt bij aan de biodiversiteit door bijen en andere bestuivende insecten aan te trekken met zijn prachtige bloesems, waardoor een gezond en evenwichtig ecosysteem wordt bevorderd. De vruchten van Kweepeer ‘Champion’ hebben een goudgele kleur en een unieke, lichtzoete smaak die perfect is voor het maken van gelei of jam. Deze kweepeervariëteit gedijt goed in zonnige, goed doorlatende bodems en voegt een vleugje elegantie toe aan zowel tuinen als culinaire creaties. De bomen werden ingekocht bij De Batterijen.

Mespilus (wilde mispel) 

De inheemse Mispelboom met haar grillige groei draagt bij aan de biodiversiteit. De vruchten worden graag gegeten door vogels en kleine zoogdieren. Ook biedt de boom een schuilplaats voor insecten. De mispel boom bloeit prachtig en trekt bestuivende insecten aan. Hoewel de vruchten in ruwe vorm hard zijn, kunnen ze na bletting (een natuurlijk rijpingsproces) gebruikt worden om jams, gelei of zelfs likeuren te maken, waardoor de Mispel zowel ecologisch als culinair waardevol is.  

Mespilus germanica ‘Bredase Reus’

De Mispel ‘Bredase Reus’ is een bijzondere mispelvariëteit, bekend om zijn grote vruchten en zoete smaak.

Wij hebben onze mispelbomen deels verkregen bij meerbomen.nu en deels ingekocht bij De Batterijen.

Pyrus pyrifolia ‘Kosui’

De Nashi Kosui is een Aziatische perensoort, valt op door zijn sappige, knapperige textuur en zoete smaakprofiel. Deze nashi heeft een opvallende groene schil en een aantrekkelijke ronde vorm. De nashi kan zowel vers als verwerkt gegeten worden. Deze bomen werden ingekocht bij De Batterijen.

Pyrus pyrifolia ‘Hosui’

De Nashi Hosui, een Japanse perensoort, kenmerkt zich door zijn sappige en zoete smaak, met een delicate balans tussen frisheid en aroma. Deze nashi heeft een gladde, lichtgele schil en knapperige textuur. Deze perenvariëteit is niet alleen geliefd vanwege zijn heerlijke smaak, maar ook vanwege zijn veelzijdigheid in gerechten, van salades tot desserts. Deze bomen werden ingekocht bij De Batterijen.

 

 

Wilde peer (Pyrus pyraster)

De wilde peerboom, een inheemse boomsoort die gedijt in diverse regio’s, biedt niet alleen een schilderachtige aanblik in landschappen, maar herbergt tevens talloze mogelijkheden voor gebruik en draagt bij aan de biodiversiteit.

Oogst en Toepassingen: De oogst van wilde peren opent een wereld van culinaire en creatieve mogelijkheden. Deze peren lenen zich uitstekend voor het maken van jams, chutneys, compotes en zelfs unieke desserts. Hun kenmerkende smaak voegt een verfijnde nuance toe aan diverse gerechten. Bovendien kan het hout van de wilde peerboom worden gebruikt voor ambachtelijke doeleinden, zoals houtsnijwerk en meubelmakerij, waardoor de boom een multifunctionele bron wordt.

Bijdrage aan Biodiversiteit: De wilde peerboom speelt een cruciale rol in het verrijken van de biodiversiteit in zijn omgeving. De bloemen van de wilde peer trekken bestuivende insecten aan, waaronder bijen en zweefvliegen, wat bijdraagt aan de bestuiving van andere planten in de buurt. De vruchten van de wilde peer voorzien vogels en kleine zoogdieren van voedsel, waardoor de boom een waardevolle schakel vormt in lokale voedselketens. Zijn vermogen om zich aan te passen aan verschillende bodemtypen en klimatologische omstandigheden draagt bij aan de veerkracht van het lokale ecosysteem. De bomen werden ingekocht bij De Batterijen

Pyrus ‘Heerenpeer’ 

De Heerenpeer is een nostalgishe perensoort en kenmerkt zich door zijn statige groeiwijze en karakteristieke uiterlijk. Deze peer onderscheidt zich door zijn sappige en zoete vruchten, die perfect geschikt zijn voor verse consumptie en diverse culinaire toepassingen. De hoogstam Heerenpeerboom is niet alleen een waardevolle bron van heerlijke peren, maar draagt ook bij aan de biodiversiteit door zijn aantrekkingskracht op bestuivende insecten. De bomen werden ingekocht bij De Batterijen

Pyrus ‘Doyenne du Comice’ 

Deze peer staat bekend als een van de meest smaakvolle perenrassen met een zoete smaak en sappige textuur. Deze peer heeft een karakteristieke goudgele kleur met een lichte blos. De oorsprong van deze peer ligt in België en ze zijn sindsdien wereldwijd gewaardeerd om de uitzonderlijke smaak. De oogsttijd van de ‘Doyenne du Comice’ valt meestal in de herfst, en deze peer is ideaal voor zowel vers genot als verwerking in diverse gerechten. De bomen werden ingekocht bij De Batterijen

Prunus Persica ‘Benidicte’

Onder de zachte blos van de lentebloesems onthult de perzikboom ‘Benedicte’ haar betoverende pracht. Haar sierlijke takken omhelzen de zonnestralen, terwijl bijen en vlinders zich koesteren in de overvloedige nectar van de ‘Benedicte’, waardoor de buurt doordrenkt wordt met de zoete geur van hernieuwde liefde. Als een lente minnaar herstelt de ‘Benedicte’ niet alleen romantiek in het landschap, maar speelt ze ook een cruciale rol in het biodiversiteitstoneel, waar  insecten hun vreugde vinden.

De vruchten van de ‘Benedicte’-boom zijn rijp wanneer ze een warme, levendige kleur hebben en zacht aanvoelen bij lichte druk. Het is aan te raden regelmatig de vruchten te controleren en ze te oogsten zodra ze deze rijpheid bereiken. Wat betreft smaak onderscheidt de ‘Benedicte’-perzik zich door haar zoete en sappige vruchtvlees, met een heerlijke aroma dat de zintuigen betovert. De perziken zijn ideaal voor vers genot en kunnen ook worden gebruikt in diverse culinaire creaties, waardoor de ‘Benedicte’-boom een welkome aanvulling is in een eetbare wijk.

Prunus domestica ´Bleue de Belgique´

Dit is een oude soort kwets met dikkere vruchten en rijke opbrengst. De smaak is uitstekend, zoet en aromatisch. Deze pruimenvariëteit bereikt haar volle rijpheid in de late zomer, vaak in augustus, wanneer de diepblauwe vruchten de boom sieren en klaar zijn om geoogst te worden voor het ultieme genot. Naast haar culinaire charmes draagt de ‘Bleue de Belgique’ bij aan biodiversiteit door bestuivende insecten aan te trekken met haar prachtige bloesems. 

Prunus domestica ‘Early Prolific’ (Eldense blauwe)

Deze blauwe pruim is niet alleen een sierlijke toevoeging aan de wijk, maar ook een uitstekende keuze als keukenpruim. De rijping van de pruimen van deze prachtige Prunus-variëteit vindt plaats in juli, waardoor de wijk in de zomer wordt verrijkt met haar heerlijke vruchten.

Met haar overvloedige bloei in het voorjaar trekt deze boom niet alleen bewondering, maar bevordert ze ook biodiversiteit door bestuivende insecten aan te trekken. Haar aanwezigheid in de wijk weeft een levendig web van leven en schoonheid, waardoor ze een betekenisvolle bijdrage levert aan het landschap.

Beschrijving volgt spoedig

Brown Turkey

Dit is een populaire vijgensoort, kenmerkt zich door zijn robuuste groep, zoete smaak en kenmerkende bruine schil. Deze vijgensoort gedijt goed in gematigde klimaten en levert overvloedige oogsten met sappige, amberkleurige vruchten. De vijg is geliefd vanwege zijn veelzijdigheid, geschikt voor zowel vers genot als culinaire bereidingen zoals jams en desserts. Deze vijg is een schenking van De Zandse Notengaard

Beschrijving volgt spoedig

Omgeving Arnhem
Scroll naar boven