Lees meer

FAQ

Ontdek hier de antwoorden op de veel gestelde vragen die wij krijgen. 

Oh, absoluut niet! Het planten van bomen op gemeentegrond is natuurlijk ten strengste verboden. De grond behoort immers tot het exclusieve domein van de gemeente, en wij als nederige burgers zouden nooit durven denken aan het verfraaien van de omgeving met groen. Het idee dat we tijd en geld kunnen besparen voor de gemeente door zomaar bomen te planten, is natuurlijk belachelijk. Laten we vooral wachten tot er officiële boomplantvergunningen worden uitgedeeld, want anders zou het zomaar een teken van burgerlijke betrokkenheid kunnen worden. 😉

 

Je kunt op ons verschillende manieren steunen. Ontdek hier hoe

Om guerrilla boer ambassadeur te worden, kun je een plantlocatie voorstellen in een openbare ruimte in de omgeving van Arnhem, Velp, Oosterbeek, Renkum, of Doorwerth. Geef in een email aan wat je gaat gebruiken als waterbron voor de bewatering. Als toegewijde ambassadeur ben je vastbesloten om niet alleen groen te creëren, maar ook de lokale samenwerking te versterken voor een duurzamere toekomst. Ontdek hoe

De bomen hebben het geluk om verzorgd te worden door onze geweldige ambassadeurs, toegewijde individuen die als echte boomfluisteraars optreden. In gevallen waarin er even geen ambassadeur beschikbaar is, vertrouwen we op de robuuste charme van bomen zoals de mispel, wilde appel of wilde peer. Deze onverstoorbare types hebben geen speciale behandeling nodig; ze gedijen gewoon in alle rust, ongeacht of er een ambassadeur in de buurt is. Het lijkt erop dat deze bomen wel weten hoe ze voor zichzelf moeten zorgen.

Het heerlijke fruit dat van de bomen komt, is voor iedereen! Ons doel is om buren met elkaar te verbinden, dus we moedigen aan om samen te oogsten. Het is niet alleen veel leuker om dit als gemeenschap te doen, maar het geeft ook de gelegenheid om even bij elkaar langs te gaan en te vragen: “Heb je wat appels nodig?” Het fruit is niet alleen een traktatie, maar ook een smakelijke manier om de buurtbanden te versterken. 

Laat vooral ook wat fruit hangen/ liggen voor de beestjes!

Het herkennen van rijp fruit aan de bomen kan afhangen van het type fruit dat je hebt. Over het algemeen kun je de volgende tips gebruiken:

Kleur: Het fruit verandert vaak van kleur als het rijp is. Kijk naar een verandering in tint, zoals van groen naar rood, oranje, geel of een andere kleur, afhankelijk van het fruitsoort.

Textuur: Rijp fruit voelt meestal zachter aan dan onrijp fruit. Geef lichtjes een druk op het fruit en voel of het meegeeft.

Geur: Rijp fruit heeft vaak een sterke en aangename geur. Als je fruit ruikt zonder het aan te raken, kan dat een indicatie zijn dat het rijp is.

Smaak: Probeer voorzichtig een klein stukje van het fruit. Als het zoet en sappig smaakt, is het waarschijnlijk rijp.

Loslaten: Sommige vruchten, zoals appels of peren, laten gemakkelijk los van de tak als ze rijp zijn. Til het fruit voorzichtig op en zie of het gemakkelijk van de boom komt.

Natuurlijk, de beste manier om te voorkomen dat dieren jouw fruit opeten is door een gepantserde koepel over elke boom te plaatsen en een permanente bewaker in te huren. Je zou ook kunnen proberen de dieren uit te nodigen voor een formele vergadering en beleefd vragen of ze alsjeblieft elders willen dineren. Echter planten wij de bomen juist aan met als doel de biodiversiteit te herstellen in jouw wijk. 

Geen zorgen! Het is volkomen normaal dat fruitbomen in de eerste jaren na aanplant nog geen vruchten dragen. Ze investeren hun energie in het ontwikkelen van sterke wortels en een gezond bladerdak. Dit geduldige wachten op de eerste oogst is als het kijken naar een prachtige voorstelling in de maak. Blijf de boom liefdevol verzorgen, en de vruchten zullen volgen zodra de boom er klaar voor is. Onthoud, goede dingen komen voor hen die wachten!

Fruit- en notenbomen dragen op verschillende manieren bij aan de biodiversiteit:

Voedselbron voor dieren: De vruchten en noten van deze bomen vormen een essentiële voedselbron voor diverse dieren, zoals vogels, insecten, eekhoorns en andere kleine zoogdieren. Hierdoor ontstaat een voedselketen die bijdraagt aan de diversiteit van diersoorten in de omgeving. Valfruit is goed voor het bodemleven. 

Habitat en schuilplaats: De takken en bladeren van fruit- en notenbomen bieden een geschikte habitat en schuilplaats voor verschillende insecten, vogels en kleine dieren. 

Bestuiving: Bloeiende fruit- en notenbomen trekken bestuivende insecten aan, zoals bijen en vlinders. Dit draagt niet alleen bij aan de vruchtvorming van de bomen zelf, maar bevordert ook de bestuiving van andere planten in de buurt. 

Bodemgezondheid: De bladeren die van de bomen vallen, dienen als natuurlijke compost en voeden de bodem met voedingsstoffen. Dit draagt bij aan een gezonde bodemstructuur, wat op zijn beurt de biodiversiteit van de bodem verbetert.

Door fruit- en notenbomen te planten, creëren we dus niet alleen een smakelijke bron van voedsel voor onszelf, maar ondersteunen we ook de rijke diversiteit aan flora en fauna in onze omgeving.

Scroll naar boven